22.4.2016

Slummien miljonääri


Olipa kerran päivä jolloin hampaanpoiston ja kahvitreffien välissä tapoin aikaa kirjastossa. Sieltä käsiin osui kirja, jonka leffaversio ei aikanaan (valtavirrasta poiketen) tehnyt järin suurta vaikutusta. Liekö johtui hampaanpoiston jälkeisestä sekavuustilasta, mutta päätin ottaa selvää onko kirja leffaa parempi. Koska niin vaan aika usein on. 

Vikas Swarup - Slummien miljonääri

Ram Mohammad Thomas on 18-vuotias tarjoilija, joka voittaa miljardi rupiaa television tietokilpailusta vastaamalla oikein kahteentoista kysymykseen. Voiton jälkeen Ram pidätetään epäiltynä hujauksesta. Miten kouluja käymätön tarjoilija voisi muka tietää oikeat vastaukset? Pidätyksen jälkeen Ram saa apua tuntemattomalta naiselta, joka ilmoittautuu hänen asianajajakseen. Todistaakseen syyttömyytensä vilppiin ja saadakseen sekä vapautensa että voittamansa miljardin, Ramin täytyy kertoa mistä hän on oppinut oikeisiin vastauksiin tarvitsemansa tiedon. Kysymys kysymykseltä hän avaa monivaiheista elämäänsä Intian kaduilla. 

Pakko se on myöntää, en pitänyt kirjasta paljoa enempää kuin leffastakaan. Jokseenkin sekavan alun jälkeen kirja sai kyllä otteeseensa, mutta ei tarpeeksi kuitenkaan. Osaltaan sekavuus saattoi johtua ihan omasta lukutahdistani, joka oli tämän kirjan kohdalla poikkeuksellisen hidas, jolloin myös ehti
aika hyvin unohtaa jo luettuja asioita. Kuitenkin jos ajatuskin kirjan avaamiseta aiheuttaa enemmän negatiivisia kuin positiivisia tunteita vielä puolivälinkin jälkeen, on ehkä ihan ok jo todeta, että ei vaan nappaa. Sen kummemmin analysoimatta, mikä siinä kirjassa sitten loppujen lopuksi mätti. 

Ikinä ei tosin ole tullut vastaan kirjaa, jonka lukemista harmittelisin, että voi kun tuli luettua. Aina niistä jotain irti saa, toisista vaan enemmän kuin toisista. Kirja kuitenkin poikkesi tapahtumien osalta leffasta melkein täysin (ainakin sen mitä nyt muistan kahdeksan vuotta sitten nähdystä pätkästä), eli senkin osalta kirjaversio oli täysin oma maailmansa. Kirjan jälkeen olo oli varsin neutraali ja lähinnä odotan vaan, että pääsen seuraavan kimppuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti