2.1.2017

LOPETIN LIHAN SYÖNNIN







Eilen sanoin sen ensimmäisen kerran ääneen, asian jota olin miettinyt jo pitkään:

"Mä oon ajatellut lopettaa lihan syönnin."

Tää ei ollut uuden vuoden lupaus, eikä tällä päätöksellä ollut mitään tekemistä vuoden vaihtumisen kanssa. Siitä huolimatta vuoden ensimmäinen päivä tuntui hyvältä ajankohdalta sanoa ajatus ääneen. Konkretisoida se.

Olen miettinyt asiaa jo pidempään. Lähtökohta ajatukselle on tämän planeetan nykytila, ensisijaisesti etenkin tehotuotannon aiheuttamat haitat ympäristölle. Sen jälkeen tulee eläinten oikeudet. Kuitenkin eläinten oikeuksiin vetoaminen tuntuu tekopyhältä - syönhän kuitenkin edelleen kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja muutakin eläinperäistä. En tiedä onko tän tyyppiselle syömiselle edes mitään nimeä. Poiccis ehdotti luomulihaan vaihtamista, mutta se tuntuu itselle siltä hankalammalta vaihtoehdolta. Mielummin siis kokonaan ilman. 

Tää päätös oli hyvin henkilökohtainen. Vaikka tiedostan ettei yhden ihmisen tekemiset paljoa vaikuta, niin ainakin itsellä on parempi mieli. Ei parempi mieli, että olisin jotenkin parempi kuin muut. Enemmänkin vaan ajattelen olevani parempi minä. Tästä aiheesta kirjoittaminen on kuitenkin mielestäni jotenkin noloa, tuntuu siltä kuin nyt nostaisin itseäni jotenkin jalustalle, vaikka niin en tee. Ja vaikka siihen mitään syytä todellakaan ei ole.

Ihan rehellisesti voin sanoa, että tää ei tule olemaan kovin helppoa. Yksinkertaisesti mun mielestä liha vaan on hyvää. En kuitenkaan usko tästä tulevan mitään ylitsepääsemätöntä ongelmaa, kerta muutenkin lihaa syön aika harvoin. Mummin karjalanpaistia kyllä tulee ikävä. Tosi ikävä. Vaikka liha ja kana jää pois, syön silti kalaa silloin kun sitä tarjotaan. Tässä ei mitään sen kummempaa logiikkaa ole ja vaikka kalastus on myös iso haittatekijä ympäristölle, haluan uskoa että isin virvelillä kalastaman hauen syöminen ei ole ihan niin paha juttu. Voi olla, että sekin jää joskus pois, voi olla että ei. 

Loppujen lopuksi muutos tuskin tulee olemaan kovinkaan suuri, mutta tietenkin kun on tottunut olemaan kaikkiruokainen, vaatii tää vähän totuttelua. Onneksi elämässä harva asia on ongelma ennenkuin siitä tekee ongelman, joten luotan asenteen voimaan. Ainakin näin yhden vuorokauden perusteella fiilis on hyvä. Tästä päätöksestä ja tästä vuodesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti